West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation 24 PHOTOS

This project involved the updating and renovation of the interior and exterior of a 1960's Lewis Post and Beam house in West Vancouver. The major component of the renovation was the transformation of the previously dirt floor basement into additional living area for a young family which could be converted into a rental suite in the future. It was very important to the client to maintain as much of the original mid century charm of the house as possible but at the same time give it a contemporary update. The interior renovation involved the addition of an interior stair to the basement level, the updating of the upper level decor and kitchen, the reconfiguration of the bedroom level to enlarge the master bedroom and the addition of an en suite bathroom. The renovation of the exterior involved the replacement of all the single glazed windows with double glazed and the addition of windows to the basement level, replacing all the decking with cedar decking and the addition of decks to the side and rear of the home. All the exterior guardrails for the deck were replaced with cedar and glass and cedar screens.

Featured in the Houzz article: See 8 Stunning Abodes From 2 Modern Home Tours in Canada

West Vancouver, Lewis Post & Beam Renovation, Exterior

Close up of east elevation showing new board walk and glass and cedar guardrails.

Photos by LCI Studio

West Vancouver, Lewis Post & Beam Renovation, Exterior

East elevation of renovated house showing the new deck and windows in the basement

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

A new exterior access door and landing from the new interior stair were constructed to access a new larger cedar deck and hot tub area.

West Vancouver, Lewis Post & Beam Renovation, Exterior

Street Elevation after renovation, new exterior colour is Benjamin Moore 'Amherst Grey'

West Vancouver, Lewis Post & Beam Renovation, Exterior

South deck decking was replaced with new cedar decking along with new guardrails with cedar privacy screen.

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

In the entry the previous wall to wall carpeting was replaced with gray washed engineered hardwood flooring through out this level and on the stairs. The stair wall was removed and replaced with a open cedar screen. The tongue and groove cedar walls were painted Benjamin Moore 'Dove White'.

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

New children's bathroom that was carved out of the hallway and laundry closet features a wall mounted toilet.

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

Wall hung toilet in children's bathroom

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

Daughter's room the previous carpet was replaced with engineered hardwood floors with a gray wash , the cedar tongue and groove wall were painted Benjamin Moore 'Dove White", the shelf and light fixture are from Ikea. New double glazed windows with fir window sills were installed.

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

New master bedroom en suite with curbless shower and vessel sinks

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

Curbless shower with in-floor slot drain and flip up shower bench

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

New window, stair and door were added to access the back deck with hot tub and basement level.

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

Family room in new basement with built-in storage and entertainment area with fir counter and shelves, polished concrete floor with radiant heating . Fir & obscure bypass door leads to the office/guest room

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

Family room with built-in entertainment and storage area. The fir accents in the ledges and counter add warmth and a nod to the abundant wood throughout the original post and beam house.

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

New home office and guest bedroom with built-in fir desk and storage.

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

New guest bathroom on basement level with glass subway tile throughout

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

All the original mahogany wall panels were either restored or replaced.



Photo by Brian LaCas

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

New double glazed windows were installed.
New engineered hardwood flooring with a gray wash was installed throughout the main level and upper level and on the stairs. New cedar guardrails were installed on the stairs and a new Nelson bubble light fixture.

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

The owner had the existing kitchen cabinets replaced with Ikea kitchen cabinets along with a new tiled back splash and new gray ceramic tile floor with radiant in-floor heat.

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

New custom design, built in seating in mahogany with storage in the seating , along with a custom designed kitchen table with a silestone table top same as the counter tops in the kitchen.





West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

The owner carefully selected and purchased beautiful mid century furniture and light fixtures to compliment the era of the house.

West Vancouver, 1960's Lewis Post & Beam House Renovation

In the living room the original slate fireplace hearth was replaced with black ceramic tiles and the brick was painted with Benjamin Moore 'Dove White'. Original mahogany wall paneling was either restored or replaced and all the flooring was replaced with engineered hardwood flooring with a gray wash.