West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation 46 PHOTOS

This 4,400 sq. ft. single family home and studio is part of Montiverdi Estates an unique residential neighbourhood in West Vancouver , Canada, consisting of 20 homes designed in 1979 by Canada's pre-eminent, Modernist architect Arthur Erickson. The 20 homes are sited in a 7 acre natural setting with numerous large trees, natural vegetation and rock outcroppings. The concept was to create a park-like setting with no formal definition of property lines. Each home is sensitively placed within the site, blending with the natural landscape and in relation to each other.
This westward facing residence sits on the downward slope of the site with views towards Howe Sound and Bowen Island, it was envisioned to be an extension of the forest floor, with the mossy flat roofs, nestled amongst the mature cedar, fir and hemlock , trees. The residence is composed of a garage , studio/bedroom and main house that lightly step down the site on slender columns within the forest setting. The house displays all the classic traits that define the West Coast Style: the use of wood and glass, integration of interior and exterior spaces, extensive glazing, orientation towards views, within a forest setting and abundant natural light. In the ongoing renovations of this home the goal is to give the residence a contemporary update, while being sensitive to the original design intentions.

Montiverdi Estates, West Vancouver- Residential Renovation

View of west facade of home perched on cliff surrounded by lots of natural vegetation.
Photos by LCI Studios

Montiverdi Estates, West Vancouver- Residential Renovation

View of front entry of main house from studio landing. All the exterior stairs and decks have been replaced with natural stained cedar.

Montiverdi Estates, West Vancouver- Residential Renovation

View of stair to studio from front entry . There are two flights of stairs that lead up to the street level. All the stairs and decks have been replaced with natural stained cedar.


Montiverdi Estates, West Vancouver- Residential Renovation

View of the generous foyer, it was decided to retain the original travertine flooring since it works well with the new bamboo flooring . The entry closet bifold doors were replaced with custom made shoji doors. A Mies Van Der Rohe 3 seater bench was purchased , along with an asian wool area carpet and asian antique console in vibrant reds. The walls are painted Benjamin Moore , 'Brandon Beige'.

Montiverdi Estates, West Vancouver- Residential Renovation

View of front entry with red, antique asian console, asian wool area carpet, Mies Van Der Rohe 3 seater bench. The large floral, oil painting is by a local Vancouver artist, Jane Adams.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The Powder Room was updated with a new custom made black walnut veneer floating vanity with a onyx vessel sink from Stone Forest, new tap from Porcelanosa and grasscloth wall paper

Montiverdi Estates, West Vancouver- Residential Renovation

West facing living room with floor to ceiling windows allows views of sunsets and plenty of afternoon light year round . The previously white walls were painted in Benjamin Moore 'Brandon Beige'. The original wall to wall ,white carpet was replaced with Teragren strand bamboo flooring. The original fireplace was covered in mirrors , which was replaced with limestone and the hearth was built out to create a concrete tiled bench. Since it was important to maintain the view, it was decided to purchase two Ligne Roset, 'French Line' white leather arm chairs with solid oak arms and legs that look elegant and don't obscure the view. The pockel door to den /office was replaced with a custom made shoji door.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

West facing living room with floor to ceiling windows allows views of sunsets and plenty of afternoon light year round . The previously white walls were painted in Benjamin Moore 'Brandon Beige'. The original wall to wall ,white carpet was replaced with Teragren strand bamboo flooring. The original fireplace was covered in mirrors , which was replaced with limestone and the hearth was built out to create a concrete tiled bench. Since it was important to maintain the view, it was decided to purchase two Ligne Roset, 'French Line' white leather arm chairs with solid oak arms and legs that look elegant and don't obscure the view. The pockel door to den /office was replaced with a custom made shoji door.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

Another view of the living room. The oil painting behind the sofa was commissioned by a local artist from Pender Harbour, Motoko she was inspired by colours of the surrounding landscape in the Springtime. The original Bauhaus sofa and loveseat have been reupholstered in cream coloured velvet .The oil painting in the foreground, above the ottoman was painted by an artist from Victoria , Graham Forsythe, it is entitled 'Tanglewood'. The coffee table is a Noguchi coffee table and the cylindrical resin table between the arm chairs is designed by Martha Sturdy which lights up with LED lights when switched on.

Montiverdi Estates, West Vancouver- Residential Renovation

Another view of the living room. The oil painting behind the sofa was commissioned by a local artist from Pender Harbour, Motoko she was inspired by colours of the surrounding landscape in the Springtime. The original Bauhaus sofa and loveseat have been reupholstered in cream coloured velvet .The oil painting in the foreground, above the ottoman was painted by an artist from Victoria , Graham Forsythe, it is entitled 'Tanglewood'. The coffee table is a Noguchi coffee table and the cylindrical resin table between the arm chairs is designed by Martha Sturdy which lights up with LED lights when switched on.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

Beautiful winter scene from living room windows.The coffee table is a Noguchi coffee table and the cylindrical resin table between the arm chairs is designed by Martha Sturdy which lights up with LED lights when switched on.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

Cedar screen separates the entry foyer from the living room and allows a flow spatially and visually. The Bauhaus loveseat has been reupholstered in cream coloured velvet.

Montiverdi Estates, West Vancouver- Residential Renovation

Cedar screen separates the entry foyer from the living room and allows a flow spatially and visually. The Bauhaus loveseat has been reupholstered in cream coloured velvet.

Montiverdi Estates, West Vancouver- Residential Renovation

The previous den was converted to a generous home office with a nice view to Howe Sound and Bowen Island.

Montiverdi Estates, West Vancouver- Residential Renovation

The white carpet was removed in the dining room and replaced with strand bamboo flooring , the walls painted a vibrant red and a contemporary, oak dining table made in Japan was purchased along with Hans Wegner inspired wishbone dining chairs. The landscape oil painting is by Cori Creed, a very well known local artist.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The white carpet was removed in the dining room and replaced with strand bamboo flooring , the walls painted a vibrant red and a contemporary, oak dining table made in Japan was purchased along with Hans Wegner inspired wishbone dining chairs.

Montiverdi Estates, West Vancouver- Residential Renovation

Another view of the dining room , the owner purchased the large antique asian sideboard for extra storage which fits perfectly on the dividing wall between the living and dining rooms.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The kitchen was renovated with custom made black walnut veneer cabinets, with caesarstone counters in 'Sea Foam', the bevelled edges were inspired by the hutch in the background that was designed and made by a local furniture designer Sholto

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The kitchen was renovated with custom made black walnut veneer cabinets, with back painted upper glass cabinet doors with caesarstone counters in 'Sea Foam'. The backsplash is recycled glass tile from Oceanside. The tap and under mount sink are manufactured by Blanco. It was important to be able to display treasured pottery pieces so I designed open shelves adjacent to window.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The kitchen was renovated with custom made black walnut veneer cabinets, with caesarstone counters in 'Sea Foam', the bevelled edges were inspired by the hutch in the background that was designed and made by a local furniture designer Sholto. The popcorn ceiling was replaced and I designed a walnut edge valence with new and improved lighting. The new pendant light over the dining table is from Louis Poulson.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The kitchen was renovated with custom made black walnut veneer cabinets, with brushed metal kicks, back painted upper glass cabinet doors with caesarstone counters in 'Sea Foam'. The backsplash is recycled glass tile from Oceanside. In the pantry wall a new Miele wall steam oven, convection/steam oven and coffee center were installed. It was important to have some open shelving so I designed an open shelf over the Miele induction cook top.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The kitchen was renovated with custom made black walnut veneer cabinets, with brushed metal kicks, back painted upper glass cabinet doors with caesarstone counters in 'Sea Foam'. The backsplash is recycled glass tile from Oceanside. In the pantry wall a new Miele wall steam oven, convection/steam oven and coffee center were installed. It was important to have some open shelving so I designed an open shelf over the Miele induction cook top.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The kitchen was renovated with custom made black walnut veneer cabinets, with brushed metal kicks, back painted upper glass cabinet doors with caesarstone counters in 'Sea Foam'. The backsplash is recycled glass tile from Oceanside. In the pantry wall a new Miele wall steam oven, convection/steam oven and coffee center were installed. It was important to have some open shelving so I designed an open shelf over the Miele induction cook top.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The kitchen was renovated with custom made black walnut veneer cabinets, with brushed metal kicks, back painted upper glass cabinet doors with caesarstone counters in 'Sea Foam'. The backsplash is recycled glass tile from Oceanside. In the pantry wall a new Miele wall steam oven, convection/steam oven and coffee center were installed. It was important to have some open shelving so I designed an open shelf over the Miele induction cook top.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The kitchen was renovated with custom made black walnut veneer cabinets, with brushed metal kicks, back painted upper glass cabinet doors with caesarstone counters in 'Sea Foam'. The backsplash is recycled glass tile from Oceanside. In the pantry wall a new Miele wall steam oven, convection/steam oven and coffee center were installed. It was important to have some open shelving so I designed an open shelf over the Miele induction cook top.

Montiverdi Estates, West Vancouver- Residential Renovation

The family room after renovation, the fireplace hearth was built out further to make a window seat and tiled in Solus concrete tiles. The mirrors were removed to be replaced by a custom millwork media wall , the TV is on an arm which is concealed behind the sliding shoji panels, the electronics are concealed by the far left cabinet , the shelving has concealed puck lights to light up the art objects, The modular seating, round coffee table on wheels and ottoman are all from Ligne Roset.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

View of the media wall in family room with the shoji panels open to view wide screen TV which is on an arm for maximum flexibility.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

Another view of the family room after renovation, the fireplace hearth was built out further to make a window seat and tiled in Solus concrete tiles. The mirrors were removed to be replaced by a custom millwork media wall , the TV is on an arm which is concealed behind the sliding shoji panels, the electronics are concealed by the far left cabinet , the shelving has concealed puck lights to light up the art objects, The modular seating, round coffee table on wheels are from Ligne Roset.and the leather ottoman is from Morocco

Montiverdi Estates, West Vancouver- Residential Renovation

The large outdoor deck has a large barrel vault awning allowing for use all year round. The previous guardrails were all replaced with glass panels to allow for unobstructed views from the wrought iron lounge chairs.

Montiverdi Estates, West Vancouver- Residential Renovation

The slab doors off the downstairs hallway were replaced with custom made shoji panel doors made by Tim Ewart of West Coast Shoji Doors and the door trim and baseboards were replaced with fir wood. The previous carpet was replaced with 100% wool berber carpeting. The wall to the left was wallpapered in natural coloured grass cloth and the wall is painted in Benjamin Moore , White Heron

Montiverdi Estates, West Vancouver- Residential Renovation

In the master bedroom the carpet was replaced with 100% wool berber carpeting and a feature wall was wallpapered in natural coloured grass cloth. The draperies were replaced with thai silk in a rich orange colour. The owner decided to purchase an ebony coloured platform bed frame with built-in drawers along with asian inspired furnishings and decor.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

In the master bedroom the carpet was replaced with 100% wool berber carpeting and a feature wall was wallpapered in natural coloured grass cloth. The draperies were replaced with thai silk in a rich orange colour. The owner decided to purchase an ebony coloured platform bed frame with built-in drawers along with asian inspired furnishings and decor.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The Master Bedroom's Ensuite was completely renovated with a partition wall removed and custom made shoji doors and mirror made by Tim Ewart were installed. The floating custom made vanity is black walnut veneer, with recycled glass mosaic back splash from Oceanside tile and the porcelain floor tile is from Fontile.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The Master Bedroom's Ensuite was completely renovated with a partition wall removed and custom made shoji doors and mirror made by Tim Ewart were installed. The freestanding tub is manufactured by Porcelanosa and the porcelain floor tile is from Fontile.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The Master Bedroom's Ensuite was completely renovated with a partition wall removed and custom made shoji doors and mirror made by Tim Ewart were installed. The floating custom made vanity is black walnut veneer, with recycled glass mosaic back splash from Oceanside tile and the porcelain floor tile is from Fontile.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The Master Bedroom's Ensuite was completely renovated, the floating black walnut veneer vanity, upper framed mirror, open shelves concealed by the walnut panel and valence were custom made, with recycled glass mosaic back splash and in shower from Oceanside tile, and the porcelain floor tile is from Fontile.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The Master Bedroom's Ensuite was completely renovated, the floating black walnut veneer vanity, upper framed mirror, open shelves concealed by the walnut panel and valence were custom made, with recycled glass mosaic back splash and in shower from Oceanside tile, and the porcelain floor tile is from Fontile.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The Master Bedroom's Ensuite was completely renovated, the floating black walnut veneer vanity, upper framed mirror, open shelves concealed by the walnut panel and valence were custom made, with recycled glass mosaic back splash and in shower from Oceanside tile, and the porcelain floor tile is from Fontile.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The Master Bedroom's Ensuite was completely renovated, the floating black walnut veneer vanity, upper framed mirror, open shelves concealed by the walnut panel and valence were custom made, with recycled glass mosaic back splash and in shower from Oceanside tile, and the porcelain floor tile is from Fontile.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The Master Bedroom's Ensuite was completely renovated, the floating black walnut veneer vanity, upper framed mirror, open shelves concealed by the walnut panel and valence were custom made, with recycled glass mosaic back splash and in shower from Oceanside tile, and the porcelain floor tile is from Fontile.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

Guest Bathroom was completely renovated with floor to ceiling marble looking porcelain tile, we added a touch of sparkle with the swarovski crystal cabinet hardware.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

Guest Bathroom was completely renovated with floor to ceiling marble looking porcelain tile, we added a touch of sparkle with the swarovski crystal cabinet hardware. tub was replaced with a walk-in shower with glass doors.

Montiverdi Estates, West Vancouver- Residential Renovation

The owner wanted to enhance the grotto feel of the outdoor hot tub area , greenery was added to natural rock outcropping and gravel at the base. The cedar decking was stained in a rich mahogany colour and cedar slats and canvas 'sails' were added to the ceiling. New lighting was added to feature the rock wall and the canvas ceiling.

West Vancouver, Montiverdi Estates, Residential Renovation

The owner wanted to enhance the grotto feel of the outdoor hot tub area , greenery was added to natural rock outcropping and gravel at the base. The cedar decking was stained in a rich mahogany colour and cedar slats and canvas 'sails' were added to the ceiling. New lighting was added to feature the rock wall and the canvas ceiling.